Действията на Китай представляват най-голямата заплаха за икономическата сигурност на Нидерландия и

...
Действията на Китай представляват най-голямата заплаха за икономическата сигурност на Нидерландия и
Коментари Харесай

Разузнаването на Холандия определя Китай като основна заплаха

Действията на Китай представляват най-голямата опасност за икономическата сигурност на Нидерландия и за сферата на нововъведенията. Ръководителят на нидерландската работа за общо разузнаване и сигурност (AIVD) Ерик Акербум съобщи пред Асошиейтед прес по отношение на годишната оценка на обстановката от страна на организацията.

" Китай употребява киберпространството като оръжие, за шпионаж, само че също по този начин изпраща хора при нас - студенти, всевъзможни представители на научната сфера, за да получат нелегално познания ", сподели той.

Той сподели още, че Нидерландия е изправена по едно и също време пред закани от тероризъм, екстремизъм, шпионаж, хакерски атаки, бойкот, опити за скрито въздействие върху нидерландското общество и проведена престъпност.

На собствен ред отчетът на AIVD твърди, че Русия също интензивно се пробва да намери сензитивна информация в Нидерландия и на други места в Европа и НАТО.

AIVD счита също по този начин, че икономическите компликации, произлизащи от обстановката към Украйна, както и при пандемията COVID-19, създават подходяща атмосфера за преуспяване на тайните теории.

Службата отбелязва, че " омразата, антисемитизмът и тайните теории се популяризират в Нидерландия ", а заканите идват от " джихадисти, десни терористи и хора, които са изключително враждебно настроени към държавното управление ".

Междувременно връщането на власт в Афганистан на талибаните повлия за разрастването на радикалните ислямистки възгледи.

Акербум се базира и на случая, при който в обществените мрежи изтече в общественото пространство партида секретни документи на Пентагона. Ръководителят на AIVD не изключи опцията сходни събития да се случат още веднъж, само че в Нидерландия.

На 7 октомври предходната година Министерството на търговията на САЩ забрани продажбата на Китай на авангардни чипове, както и на съоръжение, съставни елементи и програмен продукт за тяхното произвеждане, като подчертава върху технологии, свързани с изкуствения разсъдък и евентуалните военни приложения.

Въпреки това японската Tokyo Electron Ltd и нидерландската ASML Holding са два от най-важните доставчици на продуктите, от които Съединени американски щати се нуждаят, с цел да ползват дейно глобите против Китай.

По-късно бе обявено, че Нидерландия се е съгласила да се причисли към сходни ограничаващи ограничения на Съединени американски щати.

През януари бе обявено, че Нидерландия ще наложи ограничавания на ASML Holding NV, като забрани на сдружението да продава най-малко някои типове литографски машини, нужни за производството на редица усъвършенствани микрочипове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР